ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXVIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

22

Дата реєстрації:

15.12.2023

Проголосовано:

15.12.2023 11:37:17

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    14
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № 22



ПРОЄКТ



Україна



ЛЮБЕЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА



ЧЕРНІГІВСЬКОГО РАЙОНУ ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ



ДВАДЦЯТЬ ВОСЬМА СЕСІЯ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ



Р І Ш Е Н Н Я



від 2023 року



смт. Любеч



Про затвердження «Програми організації



харчування у закладах освіти у 2024 році»



Заслухавши інформацію начальника відділу освіти, молоді та спорту Любецької селищної ради про необхідність затвердження «Програми організації харчування учнів у 2021 році», відповідно Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям», Закону України «Про охорону дитинства», Закону України «Про освіту», Закону України «Про загальну середню освіту», Закону України «Про внесення змін до деяких законопроектних актів України» від 24 грудня 2015 № 911-VІІІ, селищна рада



ВИРІШИЛА:



1.Затвердити «Програму організації харчування у закладах освіти у 2024 році» (додається).



2. Відділу фінансово - бухгалтерського забезпечення селищної ради при формуванні бюджету в межах фінансових можливостей передбачити видатки на реалізацію заходів програми.



3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійні комісії з питань фінансів, бюджету, соціально- економічного розвитку та інвестиційної діяльності та з питань регламенту, освіти, культури, молоді і спорту, охорони здоров’я, соціального захисту населення, законності і правопорядку та депутатської етики.



Селищний голова Валерій КОСТИЛЬОВ



Затверджено



Рішенням 28 сесії



восьмого скликання



Любецької селищної ради



від 2023 року



ПРОГРАМА



«Організація харчування у



закладах освіти у 2024 році »



смт.Любеч



Програма



« Організація харчування у закладах освіти у 2024 році»



І. Загальні положення



Найважливішими компонентами розвитку особистості дитини є її фізичне, психічне та духовне здоров’я, стан якого визначається впливом на нього усього комплексу соціально- економічних, екологічних і духовних факторів . Одним із основних завдань сучасної освітньої політики при організації освітнього процесу є збереження здоров’я та формування здорового способу життя у підростаючого покоління. При цьому важливе значення має організація харчування учнів у закладах освіти, дотримання фізіологічних та санітарних норм, забезпечення продуктами натурального походження з високою харчовою і біологічною цінністю, формування у шкільні роки відповідального ставлення дітей до власного здоров’я та вироблення навичок здорового способу життя, формування культури харчування.



У кожному закладі освіти є власні приміщення їдальні. У харчовому раціоні дітей у недостатній кількості використовуються м’ясні та кисломолочні продукти, соки, фрукти. Тому постала необхідність посилення роботи щодо дотримання норм харчування дітей шкільного та дошкільного віку, сприяння організації безпечного та якісного харчування у закладах загальної середньої та дошкільної освіти.



Слід зазначити, що якість організації харчування та обслуговування дітей залежить від загальної організації роботи їдалень, на що впливає багато факторів: стан матеріально- технічної бази, санітарний стан.



Отже, разом із зростанням основних кількісних показників в організації якісного і раціонального харчування дітей, загальний рівень розвитку харчування недостатній з точки зору вимог ринкової економіки і потребує подальшого удосконалення .



Виходячи з цього, розроблено Програму «Організація харчування у закладах освіти у 2024 році» (далі- Програма)для створення та забезпечення умов для організації повноцінного та якісного харчування школярів з 09.01.2024р. по 29.12.2024р.з розрахунку 175 днів навчання для здобувачів освіти та 250 днів для вихованців закладу дошкільної освіти.



2. Опис Програми



Мета та завдання Програми



Мета Програми :




  • Реалізація законодавства України у сфері харчування дітей.

  • Забезпечення усіх здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти раціональним , якісним та безпечним харчуванням.

  • Організація харчування для вихованців закладу дошкільної освіти.



Основні завдання Програми:




  • Створення умов для якісного харчування учнів.

  • Удосконалення управління системою організації харчування з метою збільшення кількості учнів , охоплених харчуванням.

  • Організація харчування для вихованців закладу дошкільної освіти.

    3. Реалізація Програми

    Пріоритетними напрямками роботи з організації харчування дітей закладів освіти є :

    3.1. Удосконалення якості харчування учнів закладів освіти :

    - організація якісного та безкоштовного харчування учнів відповідно до чинного законодавства ;

    - проведення роботи щодо збільшення кількості дітей, які охоплені гарячим харчуванням;

    - проведення батьківського всеобучу щодо необхідності та ефективності раціонального харчування їх дітей;

    - вихованців закладу дошкільної освіти.

    3.2. Удосконалення управління системою забезпечення харчуванням дітей у закладах освіти :

    - контроль за дотриманням фізіологічних норм харчування (калькуляційні карти ,технологічні карти);

    - контроль за поставкою та прийманням сировини для приготування їжі;

    - оптимізація вартості харчування учнів;

    - використання нових технологій приготування їжі , форм і методів обслуговування учнів.

    4. Фінансове забезпечення виконання заходів Програми

    Любецька селищна рада зобов’язується сплачувати за енергоносії, забезпечувати та утримувати харчоблок відповідно до чинного законодавства та сплачувати заробітну плату працівникам харчоблоку за рахунок бюджету селищної ради .

    Фінансування Програми здійснюється за рахунок:

  • Коштів бюджету селищної ради;




  • Інших джерел, незаборонених законодавством України.

    Кошти бюджету селищної ради першочергово використовуються на :

  • Реалізацію заходів по організації гарячого харчування усіх здобувачів освіти закладів загальної середньої освіти;

  • Вихованців закладу дошкільної освіти.

    Спонсорська допомога може вноситись як в грошовій, так і в натуральній формі як батьками , так і спонсорами , меценатами.

    Селищна рада за наявності відповідного фінансового забезпечення може збільшувати вартість харчування в закладах освіти.

    Вартість харчування учнів може збільшуватись за рахунок батьківських та спонсорських коштів за наявності відповідного рішення.













































    Розділ Програми Вартість на один день (грн.) Кількість дітей Потреба бюджету селищної ради ( грн.)
    1 Забезпечення безкоштовним харчуванням здобувачів освіти 40,00 303 2 121 000,00
    РАЗОМ закладах загальної середньої освіти 303 2 121 000,00
    2 Вихованці закладу дошкільної освіти 50,00 30 375000,00
    ВСЬОГО 333 2 496 000,00
    3 Здобувачі освіти

    1-4класів Любецького ліцею за програмою шкільного харчування ВПП ООН
    10,00 65 58 500,00



    5. Реалізація основних заходів Програми та контроль за їх виконанням

    Реалізацію цієї Програми здійснює Любецька селищна рада.

    Контроль за виконанням коштів, спрямованих на забезпечення виконання Програми , здійснюється відповідно до законодавства.

    Основні напрямки та заходи Програми можуть коригуватись у період її дії з урахуванням соціально- економічної ситуації.

    Зміни до Програми вносяться у разі потреби та можуть передбачати :

  • Включення до затвердженої Програми додаткових заходів і завдань;

  • Уточнення показників , обсягів і джерел фінансування , переліку виконавців, строки виконання Програми та окремих заходів і завдань;

  • Виключення із затвердженої Програми окремих заходів і завдань, щодо яких визнано недоцільним подальше продовження робіт.



Рішення про внесення змін до Програми приймається сесією селищної ради за поданням розробника.



6. Очікувані результати виконання Програми



Завдяки реалізації Програми прогнозується створення сприятливих умов для вдосконалення системи організації харчування учнів.



Начальник відділу Тетяна ГРИЩЕНКО